ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Από τον Οκτώβριο του 2006 λειτουργούμε το μοναδικό σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα πρόγραμμα «Πρώιμης Παρέμβασης» για βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης που έχουν ή όχι πρόσθετες αναπηρίες. Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στο σπίτι του κάθε παιδιού σε συνεργασία με την οικογένειά του, από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Ιδιαίτερη αντιμετώπιση υπάρχει για παιδιά που κατοικούν σε πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Το πρόγραμμα αυτό συντονίζουν και υλοποιούν εκπαιδεύτριες, που έχουν πάρει ειδική εκπαίδευση και συνεχίζουν να ειδικεύονται στον τομέα αυτόν, με ευθύνη της «ΣΥΖΩΗΣ», σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο «Η Αμυμώνη», αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία αντίστοιχων προγραμμάτων του Blindeninstitutsstiftung της Βαυαρίας στη Γερμανία και άλλων φορέων του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης περιλαμβάνει:

  • Υποστήριξη της λειτουργικής όρασης του παιδιού
  • Καλλιέργεια της αντιληπτικής ικανότητας και επικοινωνίας του μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού
  • Ανάπτυξη της σωματικής αντίληψης και της αυτονομίας του
  • Υποστήριξη της ψυχοσυναισθηματικής του ανάπτυξης
  • Ενημέρωση και στήριξη της οικογένειας
  • Συνεργασία με ειδικούς υγείας και εκπαιδευτικά πλαίσια

Έδρα και μετακινήσεις

Η έδρα του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης όπου γίνεται ο συντονισμός και η οργάνωση της λειτουργίας του βρίσκεται στην Καλαμαριά, Ροδοπόλεως 5 (τέρμα οδού Πόντου).

Η μετακίνηση των εκπαιδευτριών του προγράμματος γίνεται με 2 αυτοκίνητα του Συλλόγου, που αγοράστηκαν από δωρεές:

1) του «Διεθνούς Συλλόγου Γυναικών Ελλάδος» (από τα έσοδα του «Φεστιβάλ Φαγητού» που διοργάνωσαν στις 3 Ιουνίου 2007 στην πλάζ Αρετσού) και της εταιρείας Chevrolet «Σουβλέρης».

2) της εταιρείας «Ρομπόπουλος Α.Ε.»