Η «Συζωή» για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού η 15η Οκτωβρίου, είναι αφιερωμένη στον αγώνα των ατόμων με αναπηρία όρασης για ισότιμη και ανεξάρτητη διαβίωση. Μας θυμίζει πόσα έχουμε κατακτήσει αλλά και πόσα ακόμη οφείλουμε να κατακτήσουμε για να φτάσουμε στο αυτονόητο: μια κοινωνία ανθρώπινη, για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Σύλλογος «Συζωή» αγωνίζεται καθημερινά και αδιάκοπα για τα  άτομα που μαζί με την αναπηρία όρασης έχουν και πρόσθετες αναπηρίες. Γι’ αυτό η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού αποτελεί για τους ανθρώπους του Συλλόγου μας μέρα στοχασμού, αξιολόγησης και σχεδιασμού νέων δράσεων και ενεργειών που θα φέρουν στον κόσμο μας την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στα παιδιά μας, απέναντι σε όλα τα άτομα με διαφορετικότητα.

Μέσα στην εποχή του covid-19 οι ενέργειες της «Συζωής» δεν σταματούν. Ανασχεδιάζονται, προσαρμόζονται και υλοποιούνται τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, συνεχίζονται τα προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών της πόλης μας, ως συνέχεια της εκπαιδευτικής βιωματικής πρότασης «μπες στη θέση μου» που ξεκίνησε η «Συζωή» με αφορμή το πρόγραμμα «Στηρίζω» του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας και Θράκης πριν από δυο χρόνια.

Μαθητές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού πρώτα ενημερωθούν, κλείνουν τα μάτια με ειδικές μάσκες που αποκλείουν την οπτική επικοινωνία και πραγματοποιούν απλές δράσεις που γίνονται καθημερινά στη σχολική τους ζωή, αλλά και ειδικά σχεδιασμένα αισθητηριακά παιχνίδια, με την καθοδήγηση ανθρώπων της «Συζωής».

Όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να συμμετέχει κάποιο τμήμα του Σχολείου τους σε παρόμοιο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση syzoiorg@gmail.com για να το οργανώσουμε μαζί, τηρώντας πάντα τα μέτρα κατά της μετάδοσης του κορωνοϊού.