Το έργο της «Συζωής» για το «Στηρίζω»

Μέσα στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες ενέργειες της «Συζωής» οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης «Γνώση και Ευαισθητοποίηση με στόχο την Κοινωνική Συνοχή» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Στηρίζω» του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

   

     Ένας αριθμός βιωματικών επιμορφωτικών εργαστηρίων με τη φιλοσοφία και την πρόταση «μπες στη θέση μου» υλοποιήθηκε στην πόλη μας απευθυνόμενος σε διάφορες ομάδες στόχου σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της δράσης:

  • «Μπες στη θέση μου» για επαγγελματίες από τον χώρο της αναπηρίας όρασης, με ή χωρίς άλλες πρόσθετες αναπηρίες οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν με άμεσο και βιωματικό τρόπο σε θέματα κινητικότητας, προσανατολισμού, καθημερινών δεξιοτήτων τυφλών ατόμων.

Η ενέργεια αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους φορείς «αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Πρωτοπορία», «ΚΕΑΤ παράρτημα Θεσσαλονίκης», «Σκύλοι οδηγοί Ελλάδας», άνθρωποι των οποίων βρέθηκαν στο χώρο της «Συζωής» και παρουσίασαν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τα θέματά τους. Τους ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε τη συνέχιση της συνεργασίας από τον Σεπτέμβριο.

  • «Μπες στη θέση μου» για γονείς και παιδιά οι οποίοι, έχοντας κλείσει τα μάτια με ειδικές μάσκες που αποκλείουν την οπτική επικοινωνία, βίωσαν τις ιδιαιτερότητες της μετακίνησης και της υλοποίησης απλών καθημερινών δράσεων με την καθοδήγηση ανθρώπων της «Συζωής».

  • «Μπες στη θέση μου» για μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης οι οποίοι, έχοντας κλείσει τα μάτια με ειδικές μάσκες που αποκλείουν την οπτική επικοινωνία, πραγματοποίησαν απλές δράσεις όπως γίνονται καθημερινά στη σχολική τους ζωή, με την καθοδήγηση ανθρώπων της «Συζωής».

Παράλληλα, οι μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να παίξουν παιχνίδια ρόλων μέσα από τα οποία αντιλήφθηκαν τη σημασία της σωστής συμπεριφοράς απέναντι σε συνανθρώπους με αναπηρία όρασης.

Το πρόγραμμα «Στηρίζω» μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά και να υλοποιήσουμε την πιλοτική εφαρμογή της καμπάνιας της «Συζωής» με θέμα την ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα αναπηρίας-προσβασιμότητας καθώς και της δημιουργίας δικτύου ευαισθητοποιημένων εθελοντών και ενεργών πολιτών από την μαθητική κοινότητα.

Το άμεσο αποτέλεσμα προέκυψε από το ζωηρό ενδιαφέρον των μαθητών να έρθουν πιο κοντά στους συνομηλίκους τους με αναπηρία όρασης και να γίνουν ενεργοί εθελοντές υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους.

Το ενημερωτικό υλικό που δημιουργήθηκε θα αξιοποιηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του «Στηρίζω» και θα δώσει τη δυνατότητα στον Σύλλογο να επικοινωνήσει το έργο του σε πολύ περισσότερο κόσμο.

Η αξιοποίηση αυτής της εμπειρίας θα βοηθήσει τους ανθρώπους της «Συζωής» να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο θα μπορέσει να υλοποιηθεί σε ένα μεγάλο αριθμό Σχολείων της περιοχής μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος «Στηρίζω». Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετούς εκπαιδευτικούς της πόλης μας για εφαρμογή της δράσης στα Σχολεία τους την ερχόμενη σχολική χρονιά.

   

Ευχαριστούμε πολύ το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέα Μακεδονίας και Θράκης για τη στήριξη και τη δυνατότητα που μας έδωσαν να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για ενδυνάμωση της τοπικής μας κοινωνίας, με στόχο πάντα τον άνθρωπο.