Το έργο της «Συζωής» για τις «Νεανικές Δράσεις 2019»

Ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες ενέργειες της «Συζωής» οι οποίες είχαν σχεδιαστεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δράσης «Δημιουργία Δικτύου Επιστημόνων Ενημερωμένων για την Εκπαίδευση βρεφών και παιδιών με τύφλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης» η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις 2019» του Υπουργείου Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

90 μέλη ιατρικού προσωπικού νεογνολογικών και παιδιατρικών κλινικών των μεγάλων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν για το έργο και τα αποτελέσματα του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης για βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης που υλοποιεί η «Συζωή» για 13 συνεχόμενα χρόνια. Η ενημέρωση έγινε με άμεση επαφή και παρουσίαση από την υπεύθυνη του προγράμματος κα. Νεοφωτίστου Κωνσταντίνα. Επιπλέον τους δόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ στις επαναληπτικές συναντήσεις που θα υλοποιηθούν άμεσα θα δοθεί και ψηφιακό υλικό, με σκοπό οι ενημερωμένοι γιατροί να λειτουργήσουν και ως πολλαπλασιαστές και με τη σειρά τους να ενημερώνουν τις νέες οικογένειες που θα αποκτήσουν παιδί με διαταραχές όρασης με ή χωρίς πρόσθετες αναπηρίες και θα έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Το πρόγραμμα «Νεανικές Δράσεις 2019» μας έδωσε τη δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά και να υλοποιήσουμε αυτό το πρώτο μεγάλο βήμα το οποίο αποτελεί κρίσιμο κόμβο στον τομέα της στήριξης νέων οικογενειών και μάλιστα στην δυσκολότερη φάση της ζωής τους, όταν δηλαδή αντιμετωπίζουν την αναπηρία του νεογέννητου παιδιού τους. Τα αποτελέσματα του πρώτου μήνα μετά την ολοκλήρωση των ενημερώσεων δείχνουν τη σπουδαιότητα της δράσης: 4 οικογένειες που έχουν βρέφη με τύφλωση επικοινώνησαν με το Σύλλογό μας για να ενημερωθούν αναλυτικότερα και η μια οικογένεια ξεκίνησε ήδη να λαμβάνει τις υπηρεσίες του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης από τις ειδικές εκπαιδεύτριες της «Συζωής».

Έχει ήδη σχεδιαστεί η συνέχιση της συνεργασίας με τους υπεύθυνους και το ιατρικό προσωπικό των συνεργαζομένων κλινικών με σκοπό την ενδυνάμωση του «Δικτύου Επιστημόνων Ενημερωμένων για την Εκπαίδευση βρεφών και παιδιών με τύφλωση στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης» προς όφελος βρεφών, παιδιών και οικογενειών σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα.

Η πρώτη οργανωμένη ημερίδα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος με θέμα «Πρώιμη Παρέμβαση για βρέφη και παιδιά με διαταραχές όρασης στη βόρεια Ελλάδα, μια πολύτιμη εκπαιδευτική προσέγγιση» αποτέλεσε την αρχή για συστηματική και υπεύθυνη ενημέρωση Ειδικών Παιδαγωγών, επιστημονικών ειδικοτήτων που εργάζονται σε χώρους Ειδικής Αγωγής, πτυχιούχων και φοιτητών σχετικών σχολών, καθώς και γονέων ατόμων με αναπηρίες. Η οικονομική στήριξη του προγράμματος «Νεανικές Δράσεις 2019» μας επέτρεψε να κάνουμε αυτό το πρώτο βήμα, τα αποτελέσματα του οποίου ήταν πολύ θετικά και ενθαρρυντικά, κρίνοντας από το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και την ανατροφοδότηση που πήραμε. Οι άνθρωποι της «Συζωής» θα επεξεργαστούν όλα τα στοιχεία που  προέκυψαν από αυτή την ενέργεια, με σκοπό να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια στον τομέα της ειδικής ενημέρωσης.

Το ενημερωτικό υλικό που δημιουργήθηκε χάρη στις δράσεις και τη  χρηματοδότηση του προγράμματος θα αξιοποιηθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των «Νεανικών Δράσεων 2019».

Ευχαριστούμε πολύ το Υπουργείο Εσωτερικών – Τομέας Μακεδονίας-Θράκης και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για τη στήριξη και τη δυνατότητα που μας έδωσαν να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για ενδυνάμωση της τοπικής μας κοινωνίας, με στόχο πάντα τον άνθρωπο.